About breeding

Mina tankar som uppfödare

Karin

Denna information är till dig som funderar på en valp, förhoppningsvis en Pinscher för den ligger ju mig varmt om hjärtat. Det är information hur jag tänker inför en parning och som uppfödare, information som jag själv hade tyckt varit bra att läst om när jag köpte min första hund 1987, då fanns ju inte Internet som nu, nu finns det många sidor fulla med information. Kanske till och med så det är svårt att sortera.

Detta är vad jag tycker, och jag är ju en individ som alla andra, så visst kan det hända att en del inte håller med mig i det jag skriver nu, men nu skriver jag om mig som person, inte vad andra ska tycka eller göra, det får varje person stå för själv.

Men ändå kände jag att det är bra att skriva hur jag tänker. Det finns många som är uppfödare och vi har olika erfarenhet, kunskap, information och framför allt, vi är olika individer. Trots allt man i dagens datum kan få information om mycket, så är det ändå så att vi alla måste ha lite fingertopps och magkänsla att detta är ”det” jag tror på.

Om du funderar på valp så tycker jag ändå att du ska försöka läsa mycket om den rasen du tänker på, besöka hundägare och uppfödare, träffa hundarna i uppfödningen och känn efter vem och vilka du ”känner för”. Träffa flera olika, det ger jättebra insikt i rasen.

Att vara hundägare är inte för mig att ha hund, det är en levnads stil, så när du köper en hund var kritiskt för det är något du kommer att ha och älska oavsett hur och vad hunden blir eller är, i cirka 10-15 år. Var också kritisk i ditt val av uppfödare, man behöver alltid någon att prata och bolla idéer med. Känn efter så det är en person du känner du kan prata med.

Jag är själv sån att jag säger vad jag tycker, det kanske inte är vad du vill höra =), och inte för att vara elak utan för att hjälpa, hitta lösningar och idéer, det finns inte ett sätt att lära hund, det finns många olika lösningar, och man måste, när man fostrar och tränar hund, göra det som känns bra för dig som person och din hund. Sen är det så att man aldrig är fullärd utan vi lär oss hela tiden, precis som livet själv.

Bra mentalitet är viktigt

Saga

Då jag har tiken hemma vet jag lite hur den är som individ. Jag analyserar och tänker noga, för om hunden enligt mig har en egenskap jag inte är så glad i, så vill jag inte att hanen har det samma. Alltså, jag dubblar inte på en egenskap jag tycker är mindre bra. Jag tittar på hundens MH och dess reaktioner där, ett MH är en hänvisning på hur individen är. Dock tittar jag också hur gammal hunden var när den gjorde det. Jag vill helst att hunden ska ha gjort det då den är runt ett och ett halvt år. Alltså då hunden inte är för mycket fostrad och vet hur ”världen” ser ut. Jag vill se dens egenskaper som den är född med och inte så mycket det inlärda. Jag anser att alla individer har fördelar och nackdelar, ingen är perfekt, men det är också viktigt att man gör en noggrann värdering i sin tilltänkta valpkull.

Jag tittar även på syskonens MH, lite grann så man ser vilka egenskaper som är genomgående. Vad de har gemensamt, det är ju intressant, även om jag tar en av individerna i en kull. Svårt att förklara och man ska inte fördöma, ett mh är inte ett svar, svart på vitt, utan en hänvisning i vad kullen har mycket gemensamt.

Varför tittar jag då så mycket på den mentala biten? Vad tanken är med mina tilltänkta valpar, är att de inte ska ha för stora rädslor för att möta oss och världen. De ska tycka att vårt samhälle är trevligt, naturligtvis får man vara rädd och orolig ibland, men det är inte meningen att hundägaren ska miljöträna hunden varje dag för att den ska kunna klara vårt samhälle. Naturligtvis ska hunden miljötränas, men det finns ju mer och mindre. Mentaliteten är ju något som fascinerar mig och jag är mycket analyserade i vissa egenskaper, att man med en egenskap kan få en helt annan hund och beteende. Etologi är ju något jag har fördjupat mig i då min första hund var väldigt besvärlig, och jag har säkert bara skrapat på ytan i min kunskap, men det är ändå viktigt tycker jag att försöka tänka till.

Vad jag tittar på ur hälsosynpunkt

Pinscher

Då hunden är i rätt ålder, kollar jag hundens hälsa och den tilltänkta hanens hälsa. Det vill säga, höfter A eller B, och ögonspegling.
Ögonspeglingen ska vara max ett år, för mig kan mycket hända efter ett år, så bättre kolla en gång för mycket än en gång för lite.

Jag tycker också att det är bra att titta på om de har anlag för vwd och dilute, inte att det är avgörande, men tanken är att om man kollar nu, har man mer information för framtiden. Alltså om hane och tik är icke anlagsbärare, då vet vi att kullen inte heller är det, då får vi en kull som är testad och fri på det. Har man en anlagsbärare, ska man naturligtvis se till att den andra inte är det, två individer som har anlag kan ju få valpar som har det, så det är ju mindre bra.

Det finns ju andra sjukdomar som poppar upp lite då och då, naturligtvis ska man fundera och tänka på det också och ”väga för och nackdelar” i vågskålen.

Exteriördelen

PinscherExteriören är ju mycket utställning, och utställning är ju mycket smaksak. Utställning är också en hänvisning om hur hunden ser ut. Exteriören är ju också viktigt för att hunden ska kunna röra sig och inte få skador. Men även där vet man vad individen själv har för, för och nackdelar, och även där försöker man att ”plocka” bitar som tiken har som är mindre bra, förhoppningsvis är bra hos hanen. Naturligtvis är ju naturen så att man inte kan ”plocka” delar bara så och få ihop nått bra, men att man försöker att inte dubbla på mindre bra egenskaper.

Sen finns det på alla raser en rasstandard, den är en beskrivning hur rasen i detta fall, en Pinscher ska se ut och bete sig. Det är det som är viktigt när du som valpintressent, funderar på en valp är det rasen något som passar för dig? Den valpen du får är naturligtvis en individ som är egen, men den ska i stora drag bete och se ut som en Pinscher.

Tankar och målen man har som uppfödare är en sak, vad det blir är en annan, vi kan inte styra naturen. Jag vet parningar som varit ”drömmen” på papper men inte blev bra i verkligheten, men om man försöker och har tänkt så har man i alla fall gjort sitt bästa.
Vi ska kunna förklara för dig som valpintressent hur och vad man har tänkt, vad man har vägt i plus och minus skålen.

Att bli hundägare är i början en helt ny upplevelse, både kul och frustrerande ibland. Men som en valpköpare till mig sa, ”jag älskar verkligen att ha hund”, jag hoppas också du kommer att göra det. Det finns många likasinnade och vi har kul, lär oss och stöttar varandra.

Karin Larsson